Een baby krijgen is niet alleen een emotionele verandering, maar brengt ook financiële regelingen met zich mee. Van kinderbijslag en toeslagen tot zorgverzekering en verlofregelingen: er komt veel bij kijken. In deze blog leg ik je uit welke financiële regelingen je op tijd moet treffen voor je baby.
1. Kinderbijslag: een belangrijke financiële regeling voor je baby
Kinderbijslag is een financiële bijdrage van de overheid om de kosten van je kind te helpen dekken. Goed nieuws: je hoeft dit niet zelf aan te vragen! Als je baby na de geboorte wordt ingeschreven bij de gemeente, gaat dit automatisch via de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Je ontvangt kinderbijslag elk kwartaal. Hoeveel je krijgt, hangt af van de leeftijd van je kind. In een eerder blogartikel over kinderbijslag dat ik schreef, deelde ik al wat meer informatie hierover. Hier staat ook in hoeveel je krijgt in 2025!
2. Geboorteaangifte en BSN-nummer
Binnen drie dagen na de geboorte moet je je baby aangeven bij de gemeente. Dit kan meestal bij het gemeentehuis van de geboorteplaats. En omdat ik nog aan het bijkomen was van alles ging mijn man op pad om dit te regelen. De ambtenaar regelt meteen een BSN-nummer (Burgerservicenummer) voor je kind. En bewaar deze goed, want dit heb je nodig voor allerlei overheidszaken, zoals toeslagen en verzekeringen!

3. Zorgverzekering: je baby aanmelden zonder extra kosten
Binnen vier maanden na de geboorte moet je je baby bijschrijven op één van jullie zorgverzekeringen. Gelukkig is dit gratis, want kinderen tot 18 jaar betalen geen premie. Maar let op: je baby krijgt dezelfde dekking als de ouder bij wie hij of zij wordt aangemeld.
Daarom hebben wij dit destijds even goed uitgezocht, want mijn partner had een betere aanvullende verzekering met fysiotherapie. Dat bleek een slimme keuze, want later had onze zoon fysiotherapie nodig vanwege zijn heupjes.
4. Kinderopvangtoeslag aanvragen: wat krijg je terug?
Wij besloten onze twee kinderen bij een gastouder onder te brengen waar ze één keer per week lekker konden spelen. Gaat jouw baby straks ook naar een gastouder of kinderdagverblijf? Dan kun je kinderopvangtoeslag aanvragen. Dit is een tegemoetkoming van de Belastingdienst en kan financieel flink schelen in kosten. Let wel even goed op onderstaande voorwaarden of je in aanmerking komt:
- Je werkt, studeert of volgt een traject naar werk.
- De opvang is geregistreerd bij het LRK (Landelijk Register Kinderopvang).
- Je vraagt de toeslag binnen drie maanden na de startdatum aan.
Wij waren erg nieuwsgierig hoeveel wij konden terug verwachten bij deze financiële regeling. Wil jij dit ook weten? Maak dan een berekening op de website van de Belastingdienst.
5. Verlof aanvragen: wat zijn je rechten?
Naast zwangerschaps- en bevallingsverlof zijn er nog meer verlofopties:
- Partnerverlof: 5 dagen betaald verlof na de geboorte + tot 5 weken aanvullend verlof tegen 70% van het loon. Dit dien je wel binnen 6 maanden op te maken na de geboorte van je kindje.
- Ouderschapsverlof: Je kunt tijdelijk minder werken om meer tijd met je kindje door te brengen. De eerste 9 weken krijg je 70% van je salaris vergoed.
Klinkt het een beetje ingewikkeld? Dat kan ik me voorstellen! Ik vond het zelf namelijk ook erg prettig om dit te bespreken op mijn werk, zodat ik precies wist waar ik recht op had. Bespreek het dus gerust met jouw leidinggevende of HR-adviseur; zij kunnen jou hierover goed informeren en dan kun je gelijk afspraken maken over hoe je je verlof wilt inzetten.
6. Kindgebonden budget: extra financiële regeling voor ouders
Naast kinderbijslag kun je ook recht hebben op kindgebonden budget als financiële regeling. Dit is een extra bijdrage van de overheid voor gezinnen met een lager of middeninkomen. Hoeveel je krijgt, hangt af van je inkomen, het aantal kinderen en of je een toeslagpartner hebt.
Voorwaarden:
- Je ontvangt kinderbijslag.
- Je inkomen ligt onder een bepaalde grens.
- Je hebt de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning.
Je hoeft dit vaak niet zelf aan te vragen; de Belastingdienst laat je automatisch weten of je ervoor in aanmerking komt. Check op de website van de Belastingdienst of jij recht hebt op deze toeslag
Maak op tijd financiële regelingen in orde en geniet van jullie baby
Een baby krijgen is niet alleen een emotionele, maar zoals je merkt ook een financiële verandering. Gelukkig kun je veel dingen al vooraf regelen, zodat je straks zonder zorgen van je kleintje kunt genieten.
Vind je het nogal veel allemaal? Dat snap ik! Vraag daarom deze checklist gratis aan als geheugensteuntje en vink af welke financiële regelingen je al hebt gedaan. Zo kun je wat meer ontspannen en genieten van de komst van jullie baby 😊
Geef een reactie