Financiële Zaken

Kinderbijslag 2025: dit krijg je als ouder in Nederland

Toen ik net moeder werd, voelde het alsof ik in een compleet nieuwe wereld was beland. Onze dagen bestonden uit voedingen, luiers verschonen en proberen te slapen wanneer het kon. Maar naast die emotionele rollercoaster kwam er ook een heleboel regelwerk op ons af. Eén van de eerste financiële regelingen waar we mee te maken kregen, was de kinderbijslag. Maar wat is het precies, hoe werkt het, en wanneer kun je het verwachten? Ik leg het je uit!

Wat is kinderbijslag?

Kinderbijslag is een bijdrage van de overheid die bedoeld is om de kosten van het opvoeden van kinderen te ondersteunen. Dit is een maandelijks bedrag dat ouders ontvangen van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Het is dus geen extraatje, maar een vastgestelde bijdrage die elke ouder krijgt zodra ze een kind hebben. Ik weet nog dat ik me afvroeg of ik dit ergens moest aanvragen, maar gelukkig ging dat gewoon vanzelf! Zodra je de geboorteaangifte bij je gemeente hebt gedaan, krijg je vanzelf bericht van de SVB.

Wie heeft er recht op?

Elke ouder of verzorger van een kind krijgt kinderbijslag. Dit geldt voor zowel biologische ouders als adoptieouders of pleegouders. Toen ons eerste kindje werd geboren, kregen wij het standaardbedrag voor baby’s en peuters. Later merkten we dat het bedrag iets veranderde naarmate ons kind ouder werd.

Hoeveel kinderbijslag in 2025 krijg ik - ouders kinderbijslag

Dus hoeveel kinderbijslag krijg je nou eigenlijk?

De hoogte van de kinderbijslag hangt af van de leeftijd van je kind:

  • 0 t/m 5 jaar: Je krijgt het hoogste bedrag per kwartaal.
  • 6 t/m 11 jaar: Dit bedrag is iets lager dan voor baby’s en peuters.
  • 12 t/m 17 jaar: Ook dit bedrag is weer lager, maar nog steeds een fijne bijdrage.

De bedragen kunnen jaarlijks veranderen. Ik check zelf altijd even op de website van de SVB of er wijzigingen zijn, zodat ik weet wat we kunnen verwachten voor dat jaar. De bedragen voor kinderbijslag voor 2025 zet ik even hieronder:

Bron: https://www.svb.nl/nl/kinderbijslag

Wanneer krijg je dit bedrag op je rekening?

De kinderbijslag wordt vier keer per jaar uitbetaald altijd nadat een kwartaal is afgelopen. Dit wordt op jouw rekening gestort in de eerste week van januari, april, juli en oktober. Als je baby dus net geboren is, kun je na de aangifte rekenen op je eerste betaling. Goed om te weten: de betaling komt automatisch op je rekening, dus je hoeft er verder niets voor te doen (tenzij er wijzigingen zijn in je situatie).

Wat als er dingen veranderen?

Meestal hoef je niets te doen om kinderbijslag aan te vragen, behalve de geboorteaangifte bij de gemeente. Je krijgt dan vanzelf bericht van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Maar stel dat er iets verandert in je situatie, bijvoorbeeld als je verhuist of als je in het buitenland gaat wonen, dan moet je dat melden bij de SVB. Ook als je bijvoorbeeld een ander kind krijgt of je situatie anders is, is het belangrijk om dat door te geven.

Kinderbijslag en andere toeslagen

Wij waren totaal niet op de hoogte dat we naast het ontvangen van kinderbijslag ook nog recht hadden op kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget. Van die laatste had ik zelfs nog nooit gehoord! Maar kinderbijslag heeft dus ook invloed op deze toeslagen. Dus als je kinderbijslag ontvangt, check dan ook altijd of je als ouders in aanmerking komt voor deze extra financiële regelingen via de site van de Belastingdienst www.debelastingdienst.nl. Een paar minuutjes werk kan je flink wat opleveren!

Wat moet ik met het geld van de kinderbijslag doen?

Kinderbijslag is bedoeld als financiële steun bij de kosten van opvoeding, maar je bent vrij om zelf te bepalen hoe je het beste met dit geld omgaat. Veel ouders gebruiken het voor kleding, luiers, schoolspullen of sportactiviteiten van hun kinderen. Wij (en vele anderen) zetten het juist op een spaarrekening om zo later de studie van de kinderen te kunnen bekostigen of daaraan bij te leggen. Het kan echter ook een fijn extraatje zijn om onverwachte kosten op te vangen, zoals een nieuwe kinderwagen, een fiets of een andere dure uitgave. Wat je keuze ook is, het is slim om vooraf na te denken over hoe je de kinderbijslag het beste kunt inzetten voor je gezin!

Gelukkig zijn er in Nederland financiële regelingen zoals de kinderbijslag die je een beetje ademruimte geven. Door te weten wat je kunt verwachten, kun je je financiën beter plannen en misschien zelfs een beetje vooruitdenken. En geloof me, dat is als ouder altijd een fijn gevoel!

Heb jij al bedacht hoe je het gaat gebruiken?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbevolen artikelen